Dieta na wiosnę i lato

W polskich warunkach klimatycznych, najlepszym czasem na spożywanie większej ilości warzyw i owoców jest wiosna oraz lato. Warto sięgać po nie nawet pięć razy dziennie, włączyć je do wszystkich posiłków. To najlepszy sposób na to by wyrównać wszelkie braki w organizmie. Dzięki regularnemu zażywaniu owoców i warzyw, można poprawić samopoczucie, zyskać więcej chęci do działania. Nie można ograniczać się tylko do jednego ulubionego warzywa. Należy różnicować swoją dietę. Fajnym pomysłem na to jest komponowanie posiłków pod względem kolorystycznym. Na przykład wymieszać w sałacie (zieleń) pomidory (czerwień) por (biel). Można w ten sposób urozmaicić sobie każdy posiłek, pod względem smakowymi i oczywiście kolorystycznym. W Polsce dobrze też jest kierować się naturą. Lato to czas jabłek, truskawek, jagód. W tym czasie są najlepsze, najbardziej odżywcze. W związku z tym, należy po nie sięgać jak najczęściej. Wiosna jest zaś okresem na warzywa. W ten sposób można zaspokoić potrzeby organizmu na witaminy, minerały na całą zimę.

Comments are closed.