Idealna kawa

kawaWłosi, królowie zaparzania kawy powołali specjalny instytut, który ma określać jaka kawa jest idealna i jak należy ją serwować aby zachować dobry zwyczaj picia kawy. Określa się więc, ze kawa po zaparzeniu musi być lekko gęsta, a właściwie powinna mieć kremową konsystencję, powinna mieć lekką warstwę pianki na wierzchu, przy czym ta warstwa pianki nie może być większa niż dwa do trzech milimetrów. Oczywiście pianka na kawie nie może mieć zbyt wielu pęcherzyków powietrza, a w idealnej sytuacji są ci, którzy potrafią zaparzyć kawę tak, aby nie było w środku ani jednego pęcherzyka powietrza. Kawa idealna nie powinna być stricte czarna, a raczej powinna być oczywiście Orzechowo – rdzawa. Nie może być zbyt gorzka, nie może być także zbyt słodka ani gorzka, należy uchwycić odpowiednio ten balans i po uchwyceniu tej równowagi poznaje się prawdziwego baristę. Należy oczywiście dodać, ze kawa odpowiednio przyrządzona powinna zostać zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren. Ziarna mieli się w ekspresie żarnowym.

Comments are closed.