Jak przygotować kurczaka?

Jeśli chcesz przygotować dobrego kurczaka w panierce, musisz wybrać dobrej jakości mięso już w sklepie i to na tym etapie zaczyna się przyrządzeni doskonałego kurczaka. Przyniesionego do domu kurczaka moczymy w maślance i wstawiamy do lodówki na około półtorej godziny. Następnie należy wyjąć z lodówki pierś z kurczaka i obsypać ją krakersami, krakersy powinny być drobno posiekane. Następnie, tak przygotowanego kurczaka należy wstawić do piekarnika, który powinien być uprzednio przygotowany, rozgrzany do około dwustu stopni Celsjusza. Jeśli przygotowujemy kurczaka w ten sposób, czyli z krakersami, nie należy już przyprawiać go solą, bo będzie on wystarczająco słony dzięki soli przejętej z krakersów. Pieczemy kurczaka we wspomnianej temperaturze przez około trzydzieści minut, nie dłużej. Następnie należy resztę kurczaka marynować z mieszance przypraw, wedle uznania, dodajemy do tego mąkę i również pieczemy. Co powinno znajdować się w takiej panierce? Wedle uznania, czyli pieprz, sól, liść laurowy, czy też oregano lub papryka słodka.

Comments are closed.