Jak ugotować ziemniaki?

Przed ugotowaniem trzeba to warzywo dokładnie obrać. Następnie należy opłukać dokładnie warzywa, przełożyć do garnka. Należy nalać na nie wodę tak, aby je zakrywała, ale nie ma potrzeby, a nawet nie jest wskazane to, aby wody było znacznie więcej niż ziemniaków. Jeśli chcemy, aby ziemniaki traciły jak najmniej witamin w całym procesie gotowania, należy wrzucić je do gotującej się już wody, będą znacznie bardziej pożywne i zdrowe dla naszych organizmów. Można równie dobrze wrzucić je do zimnej wody, ale wtedy należy dosolić od razu wodę w ilości większej niż w przypadku gdy wrzucamy ziemniaki do wrzątku. Ogień powinien być mały, należy też przykryć garnek przykrywką. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były szybciej gotowe, możesz pokroić je na jak najmniejsze kawałki, zawsze jednak muszą te kawałki być większe niż frytka, bo w wodzie nie zachowują się one tak jak w oleju. Jeśli ziemniaki są młode, nie należy ich obierać, lepiej jest je wyskrobać, albo obrać za pomocą przecierania ściereczką.

Comments are closed.