Kiedy dieta nie kończy się porażką?

Stosowanie diety odchudzającej wielokrotnie dla wielu z nas kończy się właściwie tylko porażką. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest kilka, zwykle to jednak brak konsekwencji i trudności z wyplewieniem negatywnych nawyków żywieniowych. Dlatego lepiej porzucić pomysłu o stosowaniu diety. Zamiast tego lepiej wprowadzić takie nawyki i zachowania żywieniowe, które będziemy stosować regularnie. Zacznijmy od wielkości posiłków. Typowe polskie danie to ziemniaki, duży kawał mięsa i surówka bogata w majonez bądź śmietanę. Tak naprawdę posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany. Mięso nie powinno zajmować więcej niż 30 % talerza. Nie zapominajmy tez o tym, że to mięso jest głównym źródłem białka. Dlatego nie możemy całkowicie je wyeliminować z diety. Sięgajmy jednak po białko ukryte w dobrych składnikach, takich jak drób, jaja czy ryby. Na obiad połowę naszego dania mogą zaś stanowić głównie warzywa. Mięso może zabierać mniejsza cześć talerza, i nie jedzmy też tego samego i jednego dania przez cały tydzień.

Comments are closed.