Kuchnia grecka

Grecja słynie nie tylko z tego, że jest kolebką demokracji, filozofii. Grecja słynie z wielkich gajów oliwnych, a przede wszystkim wspaniałej kuchni, w której właśnie oliwka stanowi podstawę. Włączona jest niemal w każdą potrawę, stosuje się ją również do jej przyrządzenia. Ma pozytywne oddziaływanie na cały organizm. Obniża zły cholesterol, a co za tym idzie obniża ryzyko wystąpienia zawału serca. Kuchnia grecka nie z samej oliwy z oliwek się jednak składa. Bazuje na warzywach, owocach, naturalnych przyprawach, oraz rybach. Wszystko to okraszone jest oliwą. Co ciekawe Grecy, warzywa podają nawet jako danie główne. W kuchni greckiej do minimum ograniczona jest ilość mięsa na stole. Co swoją drogą jest bardzo dobre. Białko, oraz inne substancje odżywcze, które posiada mięso zwierzęce, dostarczane jest za pomocą innych warzyw. Na przykład warzyw strączkowych, bobru, fasoli czy grochu. Do tego często podaje się dania przyprawione w sposób naturalny ziołami. Nawet greckie desery są niskokaloryczne.

Comments are closed.