Ostre przyprawy

Ostre przyprawy dodają smaku wielu potrawom, sprawiają, ze nabierają one ostrzejszego wyrazu. Najostrzejsze przyprawy, jakie znamy to pieprz syczuański używany namiętnie w Chinach, a także papryczki chili tradycyjnie utożsamiane na całym świecie z najbardziej ostrymi przyprawami, a także galangal. Niekiedy zjedzenie tych przypraw w większej ilości na żywo zapiera dech w piersiach. Jednakże bardzo ostre przyprawy mają także swoje plusy – dzięki nim możliwe jest zabijanie bakterii w przewodzie pokarmowym oraz w żołądku, działają ochronnie. Jest to szczególnie ważne w miejscach, w których wraz zjedzeniem zjada się mnóstwo bakterii i pasożytów – ostre przyprawy neutralizują niebezpieczeństwa, dlatego właśnie najbardziej egzotyczne kuchnie to kuchnie, w których jest dość dziko. Jednakże również Europejczycy powinni zjadać ostre przyprawy, bo oddziały wuje to ogólnie pozytywnie na nasze zdrowie. Europejczycy powinni używać na przykład dużo czosnku, który sam w sobie jest najzdrowszą przyprawą używaną popularnie w Europie.

Comments are closed.