Pikantne potrawy

Pikantne potrawy są bardzo popularne w Meksyku, Chinach czy w Indiach. Są to kraje, które szczególnie upodobały sobie kuchnię na ostro, ale nie brakuje amatorów ostrych dań właściwie w całej Azji. Potrawy potrafią być tak ostre, że praktycznie nie do zjedzenia przez przeciętnego Europejczyka i z tego też powodu kucharze z wymienionych części świata, którzy przybywają na przykład do Polski aby robić restaurację, muszą niestety temperować niekiedy zapędy i sprawiać, aby dania były mniej ostre, bo Polacy nie są przystosowani do tak ostrych dań. Jeśli coś jest zbyt ostre, przestaje być zjadliwe i nikt nie potrafi się tym nasycić, bo skupia się na zabiciu dyskomfortu, jaki powstaje poprzez poparzenie sobie kubków smakowych. Jak można uratować przełyk po zjedzeniu czegoś ostrego? Należy wypić coś gaszące, najlepiej nadaje się podobno zimna czekolada lub kakao. Zanim sięgniesz po ostrą potrawę sprawdź czy twoje zdrowie pozwala ci na zjadanie przysmaków, które są z natury ostre, bo nie każdy może zjadać ostre potrawy bezkarnie.

Comments are closed.