Pizza włoska

Pizza włoska stara jest jak świat. Można powiedzieć wręcz, że Europejczycy znają ja na swoich stołach od przeszło trzech tysięcy lat – przez ten cały okres czasu mamy ją stale obecną na stołach w postaci jakiegokolwiek placka smażonego na piecu, podawanego z ziołami. Zmienia się oczywiście norma przyprawiania tego placka, jednak sama idea podawania placka z czymś jest znana w Europie oczywiście od zarania dziejów. Obecnie jednak pizza to coś, co kojarzone jest jedynie z Italią i to właśnie z tym krajem kojarzymy rodowód owego placka. Ciasto na pizze jest proste do zrobienia, trzeba złączyć mąkę z wodą i wypiec to na piecu, jednakże trzeba to oczywiście zrobić dobrze, a to nie każdy już potrafi. Do Polski pizzę przywiozła oczywiście królowa Bona, która jest propagatorką narodową wszystkiego co włoskie. To właśnie na stole na jej weselu po raz pierwszy pizza pojawiła się w Polsce od początku dziejów. Oczywiście w polskim wydaniu była to pizza z serem i mięsem, bo naszą ojczyzną są krainy dziczyzny i sera z owcy lub krowy, a nie oliwa.

Comments are closed.