Spaghetti z sosem pieczarkowym

Spaghetti z sosem pieczarkowym to danie, które jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie daje wiele energii na cały dzień. Jak przyrządzić spaghetti z sosem pieczarkowym? Należy przygotować cebulkę, cebula powinna być oczywiście pokrojona na drobne kawałeczki, następnie należy obrać pieczarki i również pokroić je w drobniutką kotkę. Następnie siekamy świeże zioła, może to być pietruszka, szczypiorek, koperek, ważne aby wszystko było jak najbardziej drobno posiekane, albo pomielone za pomocą drewnianych narzędzi. Po takich przygotowaniach należy rozgrzać olej albo masło na patelni i podsmażać na niej cebulę. Do płonącej cebuli należy dodać grzybki, sól i pieprz. Gotujmy to wszystko tak długo aż nie będzie w patelni soku z grzybów. Na końcu dodajemy śmietanę do tak przyrządzonego roztworu i gotujemy aż do czasu wrzenia, kiedy roztwór zaczyna wrzeć, wyłączamy ogień i wyciągamy sos ze środka. Następnie mieszamy wszystko z ugotowanym uprzednio makaronem i posypujemy parmezanem wedle uznania.

Comments are closed.