Szpinak

Szpinak to doskonałe źródło zdrowia. Jak mawiają starzy marynarze: chcesz być silny jak dąb, jedz szpinak. Szpinak najlepiej smakuje jeśli przyprawimy go odpowiednio, a najlepiej w tym celu służą czosnek oraz cytryna. Szpinak można jeść z pizzą, naleśnikami, a lasagne, a także z daniami wegetariańskimi wszelkiego rodzaju. Żeby danie było wyśmienite, potrzebny jest jak najbardziej świeży szpinak. Należy wybierać tylko taki, który nie ma przebarwień na swoich liściach, który nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych na swojej strukturze. Po przyniesieniu do domu, należy szpinak dobrze opłukać i umyć, a następnie oczyścić go z twardych ogonków. Listki można zostawić i ugotować w całości i dopiero później ugotować, ale można także mieć z głowy i pokroić je przed gotowaniem. Dla smaku i substancji zdrowotnych nie ma to znaczenia. Najlepiej i najzdrowiej jest gotować szpinak na parze. W tym celu potrzebne są oczywiście odpowiednie naczynia, ale czasami może wystarczyć zwykły garnek, do którego nalejemy dwa centymetry wody, a następnie włożymy sitko i do sita włożymy szpinak.

Comments are closed.